Baron Gábor Óragyûjtõ
Nyitólap!
Kedvencekhez!
 
Gyűjteményem

A-K
Almadia
Arsa
Atlantic
Barcelona
Birmingham
Blyssa
Boma
Bucherer
Bulova
BWC
Certina
Chunlei
Cimier
Citizen
Cornavin
Delbana
Doxa
Dugena
Enicar
Fabergé
Globus
Gucci
Helbros
Helvetia
Herpy Arnold
Jaeger Le Coultre
Juvenia
Kienzle


L-Z
Lanco
Lemania
Leobe Sport
Longines
Löveg óra
Lucerne
Lucky watch
Maurice Lacroix
MinStop AllTime
Mühle Glashütte
Olma
Omega
Omikron
Orient Power
Pavel Bure
Perrelet
Poljot
Prim
Rado
Raketa
Roamer
Rolex
Seiko
Sheffield
Sicura
Sinn
Slava
Swit Eszyn
Technos
Tellus
Tissot
Tudor
Tudor by Rolex
Venus
Vostok
Waltham
Zodiac

Legértékesebb óráim

Az oldalt támogatja:

Alapítványom:

 

 

Szenvedély, avagy az antik órák gyűjtése

Tizenöt éve kaptam teljesen "új" négy darab Silvanát és nyolc darab Doxát a nagyapámtól. Abban az időben életem egy részét csak úgy töltötte ki az óra, hogy a kezemen viseltem. Papám közölte, hogy ezeket az órákat a hatvanas években vásárolta Svájcban, de bent felejtette a fiókjában, gondolta egyszer sokat fog érni, hát nekem ma már "sokat is ér".
Akkor még nem tudtam, hogy mára több száz antik karórám lesz, de a szenvedély szele végig suhant a lelkemen, sőt a családomon, a barátaimon, és a környezetemen is. Mindenki sajátos elvek, elképzelések, stílusok és anyagi forrásuk szerint gyűjt szalvétákat, autókat, vagy órákat.
Amiben én látom az izgalmat, és az adrenalin fokozódását az a következő:
Az óra lehetőleg a legborzasztóbb állapotban legyen, minél nagyobb kihívás rendbe rakni, annál misztikusabb a feladat.

Kézbe véve lelki szemem előtt látom a felújítás utáni állapotot és ezt a "látomást" célként végigkövetem.

Nem számít, hogy ha nem értékes a szerkezet, vagyis pecek gátszerkezet, és nem svájci horgony gátszerkezet, de minél komplikáltabb, kronográf, ébresztős, pointer dátumos, belső-külső lünetták, világ idők, stb., és persze feltétlen, hogy mechanikus, hangvillás, vagy elektromotoros szerkezet legyen beépítve.
A felújítás varázsa igéz meg legfőképp, amikor a nagymama, vagy a barátom déd nagyapjának óráját úgy hozzuk helyre, újszerű állapotra, hogy mikor meglátjuk, átfut a hideg a hátunkon, eszünkbe jutnak rég letűnt korok, és megjelennek a történelem elfeledett pillanatai, na ekkor mondhatjuk el, hogy ez is sikerült.
Ez az óra is gyönyörű lett. Felébresztettük Őt is Csipke Rózsika álmából.

A tokokat a legjobb aranyozó és krómozó műhelyekbe viszem, de az sem mindegy, hogy spiáter, réz, vagy acél tokot kell megmunkálni, felület kezelni, mert a mesterek specializálódtak, és egyik helyen szebben végzik el az aranyozást, mint a másikon. Az acél aranyozásához speciális eljárás szükséges, nem sok helyen vállalják.
A számlapok évtizedek alatt eloxidálódnak, elsárgulnak, beáznak, megsérülnek. A felújításuk nagy odafigyelést igényel. Ez az alacsonyabb kategóriájú óráknál megoldható Magyarország egyetlen órásmesterénél, aki ezzel foglalkozik.
Ha szeretnénk, hogy kiemelkedően szép gyári állapotban és megjelenésben legyen részünk, és ezt az óra is megkívánja, akkor 50-100 Euro közötti összegért Olaszországba kiküldve álom szép Omega, Rolex, Longines, Heuer, Leonidas, Lemania, stb. felújított számlapokat kapunk vissza.

Miközben az óra tartozékai részben megjárják a magyar műhelyeket, részben az Olasz Alpok lejtőit, izgatottan rakom rendbe az óra lelkét, a werket.
Tíz év után, autodidakta módon megtanulva már vannak olyan munkák, melyek házi műhelyemben szakszerűen elkészülnek, de a komolyabb munkák, mint hiányzó fogaskerekek, billegő tengelyek, és egyéb apró alkatrészek esztergálását, pótlását, kedvenc órásmesterem végzi.
Amikor minden darabja az órának az asztalomra kerül, akkor jön el a legélvezetesebb feladat, az összeszerelés, és a fent említett idő alatt megszerzett tapasztalat alapján a megfelelő kenés, olajozás. Feléleszteni az órát, a múltat, és meghallani a fémes ütemes hangot: a ketyegést, amiből szinte kihallatszik a köszönet, ahogy munkánk gyümölcse elindul, már ki tudja hányadik hosszú, hosszú hányatott vagy jól megérdemelt csendes útjára.
Mire idáig eljutok, eltelnek hónapok, és a várva várt legutolsó a legkedvesebb számomra, talál magának egy szép szíjat, utána azonnal a kezemre kerül.

Soha nem értettem, hogy miért adnak el gyűjtök bármit is a gyűjteményeikből, legyen az festmény, óra, vagy egyéb kedvelt tárgy, ma már tudom.
Aki ezt az élvezetet nem ismeri, az erre a kérdésre nem igen tud válaszolni. A válasz egyszerű; az újabb és újabb darabok megszerzése, felújításának lehetősége, és ennek öröme jelenthet az embereknek sokat, nagyon sokat.
Viszont szelektálás, eladásra szánt darabok nélkül ez nem megy, hisz feneketlen anyagi forrása, pénzes bugyra senkinek sincs, és az eladott óra nagy értéket képviselhet másoknak, és ez a kör így folytatódik végestelen végig, és ez idő alatt az óra hálából, mutatja számunkra, a könyörtelenül múló időt.

Az órák a www.eurowatch.hu oldalon a megadott árakon megvásárolhatók!


 

EW Design Stúdió
webmester